פנלים סולארים
מבנה הפנל
הפנל הסולארי הוא למעשה כל העניין (או רובו). הפנל עשוי מתאי (פרוסות מרובעות) סיליקון המחוברים ביניהם ובעלי תכונה אשר ידועה בשם "האפקט הפוטו אלקטרי". תכונה זו, אשר קיימת במספר חומרים בטבע, גורמת לכך שכאשר החומר נחשף לאור - נוצר זרם חשמלי. בשפה קצת יותר מקצועית אומרים שכאשר פוטונים פוגעים בחומר - נוצרת תנועת אלקטרונים.
זרם החשמל הנוצר הינו זרם ישר (DC), אשר מועבר דרך קופסאת חיבורים אשר נמצאת בגב הפנל (Junction box) אל 2 כבלי חשמל המחוברים אליה.
לכל פנל יש ערך של הספק נקוב (Wp), ויעילות (efficiency). מרבית הפנלים כיום הינם בעלי יעילות של 15-17%.
על מנת לשמור על תאי הסיליקון לאורך שנים רבות, הם מוגנים בצידם העליון על ידי זכוכית מחוסמת העמידה לפגעי מזג האויר (כולל ברד), ובצידם התחתון על ידי שכבת איטום
במערכת סולארית, מספר פנלים סולאריים "משורשרים" ביניהם ומחוברים יחדיו אל ממיר המתח.
יעילות הפנל
היא ההספק הנקוב לשטח וקובעת את שטחו של הפנל, וחשוב להבין שהיעילות אינה משפיעה על כמות ייצור האנרגיה מהפנל. המשמעות היא ששני פנלים, אחד בעל הספק של 450 וואט והשני של 550 וואט, יכולים להיות עם אותה יעילות (הפנל של ה-450 יהיה קטן יותר).
בשטח פנל זהה, ככל שיעילות של הפנל גבוהה יותר - ההספק הנקוב שלו גבוה יותר.
אורך חיי פנל סולארי
פנלים סולאריים מיוצרים עם צפי לאורך חיים של עשרות שנים. היצרנים השונים מעניקים ללקוחות אחריות של עד 25 שנה עבור הפנל, ומתחייבים שיעילותו לא תפחת במעל 20%. נהוג לחשב את ירידת התפוקה השנתית בכ-0.5% לשנה.
המומחה הסולארי מציין שבישראל הותקנו אלפי מערכות ב-10 השנים האחרונות, ומעקב אחרי הביצועים מראה שלאורך 10 שנים כמעט לא ניתן להבחין בירידת הביצועים של מערכות שהותקנו כראוי עם ציוד איכותי. המומחה "פגש" פנלים בני מעל 20 שנה אשר מייצרים כמעט כמו ביום ייצורם.
איך לבחור פנל סולארי - טיפים מהמומחה הסולארי
ישנם מאות יצרני פנלים סולאריים בעולם. רובם המכריע נמצא בסין ואם נבדוק אותם אחד ליד השני, רובנו לא נוכל להבחין בכל הבדל. הדאגה העיקרית היא שירידת מחירי הפנלים גרמה גם לירידת באיכותם. ואמנם, בשנים האחרונות אנו נתקלים ביותר ויותר פנלים עם ליקויים. אז איך אני אמור לדעת אם הפנל שמציעים לי הוא טוב ומתאים לי? להלן הכללים:
1. ראשית, מכון התקנים הישראלי מאשר כל סדרת פנלים אשר מגיעה לישראל. זה בסדר והכרחי, דרוש ממתקין המערכת אישור לכך. אך שים לב כי זה עדיין לא מבטיח את איכות הפנל או שהיצרן יעמוד באחריות.
2. ישנם מספר יצרנים אסייתים נפוצים. ביניהם ניתן למנות את JA Solar, Hanhwa, Jinko, Trina, Suntech, Longi, Canadian Solar
3. חברת הייעוץ הבינ"ל בלומברג מפרסמת מדי רבעון רשימה של יצרנים Tier1. מדובר ביצרנים אשר פרויקטים שלהם אושרו ע"י מוסדות פיננסיים. נהוג להשתמש ברשימה זו לבחירת פנלים לפרויקטים מסחריים.
4. אל תסתכן עם פנל עלום שם במחיר נמוך יותר. נהפוך הוא, המומחה ממליץ לבחור פנל איכותי ככל הניתן, כל עוד הפרש המחיר אינו משמעותי.
5. בדוק מי מייבא את הפנלים. חשוב לדעת כי האחריות שניתנת לכל פנל הינה עבור הלקוח, אך יבואן אמין תמיד יוכל לעזור לך לממש את האחריות טוב יותר.
6. בקש לדעת את יעילות הפנל. חשוב להדגיש שפנל יעיל יותר הוא לא בהכרח טוב יותר, אלא יתפוס פחות מקום. המשמעות שבמידה והגג מספיק גדול, ניתן לשקול פנל פחות יעיל במידה ומציעים לך אותו במחיר נמוך.
7. שאל חברים ושכנים לגבי הפנל שלהם.
8. והכי חשוב - אם יש לך ספק - שאל את המומחה הסולארי!